Nieuwe regels CBR Praktijkexamen in 2024: Rijhulpsystemen onder de loep

Vanaf het jaar 2024 ondergaat het praktijkexamen voor het rijbewijs B, oftewel het autorijexamen, aanzienlijke veranderingen. Een opmerkelijke toevoeging is dat tijdens het praktijkexamen vragen gesteld kunnen worden over diverse rijhulpsystemen in auto’s.

Tijdens het rijexamen kunnen kandidaten nu niet alleen gevraagd worden om straatnaamborden te benoemen of een noodstop uit te voeren, maar ook om specifieke details van hun voertuig aan te wijzen. Van het tonen van de oliepeilstok tot het lokaliseren van de mistachterlichtknop – vanaf 2024 worden er dus meer vragen gesteld om de kennis van aspirant-automobilisten op de proef te stellen.

Nieuwe vragen, nieuwe uitdagingen

De afgelopen jaren hebben auto’s niet alleen grote stappen gezet op het gebied van aandrijftechnologie, met de opkomst van elektrische en hybride modellen, maar ook op het gebied van veiligheidssystemen. Deze verbeteringen zijn niet alleen te danken aan de traditionele aspecten zoals airbags en kreukelzones, maar ook aan geavanceerde veiligheids- en rijhulpsystemen. Het CBR erkent deze veranderingen en heeft besloten om tijdens het rijexamen meer focus te leggen op deze moderne technologieën.

Moderne auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met een scala aan rijhulpsystemen, variërend van cruise control en parkeersensoren tot geavanceerdere assistentiesystemen. Het is niet alleen handig om te weten hoe je deze systemen moet bedienen, maar ook van cruciaal belang om te begrijpen hoe ze functioneren en kunnen ingrijpen in verschillende verkeerssituaties. Het CBR benadrukt dat niet iedereen op de hoogte is van de aanwezige systemen in hun auto. Door deze vragen toe te voegen aan het rijexamen, wil het CBR ervoor zorgen dat kandidaten adequaat zijn voorbereid op dit aspect van moderne autorijden.

Een veiligere start op de weg

Het gevolg van deze veranderingen is dat nieuwe bestuurders niet alleen in staat zullen zijn om een auto te besturen, maar ook een diepgaand begrip zullen hebben van de veiligheidssystemen die hun voertuig biedt. Dit draagt bij aan een veiligere rijervaring voor zowel de bestuurder als andere weggebruikers.

Taxi examen reserveren via rijschool

Lees ook onze update over de taxi praktijkexamen reserveren 2024 op onze website.