Veilig autorijden met dementie: Wat houdt de rijtest van het CBR in?

Moet jij een rijtest afleggen bij cbr in verband met dementie? Autorijden is voor velen een stukje vrijheid en zelfstandigheid, maar wat als je te maken krijgt met dementie en een rijtest moet afleggen bij het CBR? Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) speelt een cruciale rol in het beoordelen of mensen met dementie nog veilig achter het stuur kunnen zitten. In dit artikel nemen we een kijkje naar hoe het CBR dit proces aanpakt en wat een rijtest inhoudt voor mensen met dementie.

Wanneer je te maken hebt met dementie, vul je dit in op een Gezondheidsverklaring. Het CBR gaat vervolgens aan de slag om te bepalen of je nog in staat bent om veilig te rijden. Dit gebeurt zorgvuldig, waarbij wordt gekeken of de dementie het autorijden negatief beïnvloedt. Het doel is om ervoor te zorgen dat je alleen de weg op gaat als dit veilig is voor jou en andere weggebruikers.

Om te beoordelen of je nog kunt rijden, heeft het CBR verschillende zaken nodig. Allereerst vul je zelf de Gezondheidsverklaring in, bij voorkeur online via Mijn CBR. Vervolgens is het belangrijk dat het CBR informatie ontvangt van een neuroloog of geriater. Indien nodig kan er ook een rijtest worden afgenomen. De arts beoordeelt niet of je veilig kunt rijden, maar geeft slechts informatie aan het CBR over je gezondheid. Op basis hiervan wordt bepaald of een rijtest nodig is.

Voor mensen van 75 jaar en ouder, of zij die naast dementie ook andere gezondheidsproblemen hebben, kan het zijn dat zij naar meerdere artsen moeten. Na het invullen van de Gezondheidsverklaring krijg je hier automatisch bericht over.

Heb je al een rapport van je arts over je dementie? Dit kan mogelijk gebruikt worden voor de beoordeling door het CBR, afhankelijk van de informatie in het rapport. Rapporten van huisartsen worden echter niet geaccepteerd. Het kan voorkomen dat je na het opsturen van het rapport alsnog gevraagd wordt om naar een arts te gaan, bijvoorbeeld omdat er meer informatie nodig is.

Tijdens de rijtest wordt gekeken of de dementie geen negatieve invloed heeft op je rijgedrag en dus of je veilig kunt rijden. Hierbij wordt onder andere gelet op je aandacht voor medeweggebruikers en of je je aandacht goed kunt verdelen, bijvoorbeeld op rotondes en kruispunten. Belangrijk om te weten is dat de rijtest geen rijexamen is; je krijgt tijdens de rit opdrachten om te onderzoeken of je dementie invloed heeft op de verkeersveiligheid.

Zolang je nog geen beoordeling hebt ontvangen van rijtest bij het cbr vanwege dementie is je rijbewijs geldig is, mag je blijven rijden. Echter, het is van belang om te overleggen met je arts en eventueel met familie of vrienden of het verantwoord is om de weg op te gaan. Als je rijbewijs is verlopen, is het niet toegestaan om te rijden.

Kortom, het CBR neemt de veiligheid van jou en andere weggebruikers uiterst serieus bij het beoordelen van rijvaardigheid in het geval van dementie. Met zorgvuldige procedures en tests wordt geprobeerd een eerlijk oordeel te vellen over jouw rijgeschiktheid. Volg rijlessen zodat wij een extra beoordeling kunnen geven voor je rijtest bij het CBR indien je dementie hebt.