Lees in onze blog alles wat je moet weten over het Praktijkexamen voor de Beperkte Taxipas in Nederland!

Ben je op weg om een taxichauffeur te worden in Nederland? Dan moet je waarschijnlijk het praktijkexamen voor de beperkte taxipas afleggen. Dit examen is cruciaal voor iedereen die de beperkte chauffeurskaart taxi wil behalen, ook wel bekend als de beperkte taxipas. Maar wat houdt dit examen precies in en hoe bereid je je er het beste op voor? In deze blog vertellen ontdek je alles wat je moet weten via scoobz rijopleidingen.

Voor wie is het praktijkexamen bedoeld?

Het praktijkexamen is bedoeld voor kandidaten die de beperkte chauffeurskaart taxi willen halen. Dit wordt ook wel de beperkte taxipas genoemd. Als je de ambitie hebt om als taxichauffeur te werken, is dit examen een belangrijke stap op weg naar het behalen van deze certificering.

Hoe ziet het praktijk examen beperkte taxipas eruit?

Het praktijkexamen duurt in totaal 70 minuten en bestaat uit zes onderdelen. Dit omvat onder andere een ontvangstprocedure, een controle van het voertuig voor vertrek, het rijden naar een bekend object, het correct afhandelen van ongevallen, rijden op aanwijzingen van de examinator en een eindgesprek waarin de uitslag wordt besproken.

Tips voor het taxi examen

Om je goed voor te bereiden op het praktijkexamen, zijn hier enkele tips:

– Zorg ervoor dat je de Nederlandse taal goed beheerst, aangezien het examen in het Nederlands wordt afgenomen.
– Reserveer het praktijkexamen via je opleider. Zij kunnen je helpen bij het plannen van je examen.
– Vanaf 1 september 2023 moet je eerst slagen voor je theorie-examen voordat je het praktijkexamen kunt afleggen.
– Zorg ervoor dat je voertuig voldoet aan de vereisten, zoals een maximale leeftijd van 10 jaar en een minimale wielbasis van 254 centimeter.
– Als je twee keer zakt voor het praktijkexamen, moet je minimaal vijf weken wachten voordat je het opnieuw kunt proberen.

Wat zijn de toelatingseisen?

Om aan het praktijkexamen deel te kunnen nemen, moet je aan bepaalde eisen voldoen:

– Je moet minimaal 18 jaar oud zijn.
– Je moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B zonder de codes 100, 101 of 105.
– Je moet een geldig en voldoende resultaat hebben behaald voor het theorie-examen (TVT). Als je vrijstelling hebt voor het theorie-examen, moet je dit tijdens het praktijkexamen aantonen met een chauffeurskaart taxi of code 95 voor de categorie D op je rijbewijs.

Wat moet je meenemen naar het examen?

Bij het praktijkexamen moet je de volgende documenten en items meenemen:

– Een geldig Nederlands rijbewijs B of een geldig EU/EER rijbewijs B met een geldig identiteitsbewijs.
– De reserveringsbevestiging.
– Een voertuig dat voldoet aan de voertuigeisen.
– Verzorgde kleding en een verzorgd uiterlijk dat past bij het beroep van taxichauffeur.

Hoe lang is de uitslag geldig?

Na het examen ontvang je direct de uitslag. Deze uitslag is één jaar geldig.

Wat kost het examen en hoe kun je reserveren?

De kosten voor het praktijkexamen bedragen € 207,80. Je kunt het examen reserveren via je opleider. Neem contact op met je opleider om een examen te reserveren.

Conclusie

Het praktijkexamen voor de beperkte taxipas is een belangrijke stap op weg naar het behalen van je certificering als taxichauffeur. Door je goed voor te bereiden en de nodige documenten mee te nemen, vergroot je je kansen op succes. Wees gerust, met de juiste voorbereiding en een beetje zelfvertrouwen ben je goed op weg naar het behalen van je beperkte taxipas en het begin van een veelbelovende carrière als taxichauffeur in Nederland. Veel succes!