Wat is een Geneeskundige Verklaring Taxi en waarom is het nodig?

Als je als taxichauffeur aan de slag wilt, is het essentieel om een taxipas te hebben. Maar naast een vakbekwaamheidsdiploma zijn er nog twee andere documenten nodig: een Verklaring Omtrent het Gedrag en een Geneeskundige Verklaring Taxi. In deze blog ontdek je waarom deze geneeskundige verklaring cruciaal is en wat het inhoudt.

Waarom heb je een Geneeskundige Verklaring Taxi nodig?

De Geneeskundige Verklaring Taxi, uitgegeven door KIWA, is een document dat aantoont dat je medisch geschikt bent om een voertuig te besturen. Het is bedoeld om ervoor te zorgen dat taxichauffeurs zelfstandig en veilig kunnen rijden, zonder risico’s voor henzelf of voor passagiers.

Wat houdt de keuring in?

Tijdens de keuring zal een keuringsarts verschillende aspecten van je gezondheid beoordelen om eventuele gezondheidsrisico’s en lichamelijke afwijkingen te identificeren. Dit omvat een lichamelijk onderzoek, metingen van je bloeddruk, urineonderzoek en oogcontroles. Deze keuringen worden uitgevoerd volgens de Regeling Eisen Geschiktheid (CBR) versie 2000 en eventuele latere wijzigingen.

Benodigdheden voor geneeskundige verklaring taxi

Om de keuring te doorlopen, moet je enkele benodigdheden meenemen, waaronder:

1. Ingevulde Geneeskundige Verklaring Taxi: Deze kun je aanvragen bij KIWA en moet volledig ingevuld zijn.
2. Potje urine (of met volle blaas komen): Voor het urineonderzoek.
3. Identiteitsbewijs: Zoals een paspoort of rijbewijs.
4. Eventuele medicijnen: Het is belangrijk om eventuele medicatie die je gebruikt mee te nemen naar de keuring.
5. Bril of lenzen: Als je deze gebruikt, moet je deze ook meenemen voor de oogcontrole.

Conclusie

Een Geneeskundige Verklaring Taxi is een essentieel document voor iedereen die als taxichauffeur wil werken. Het zorgt ervoor dat je medisch geschikt bent om een voertuig te besturen en vormt een belangrijk onderdeel van het verkrijgen van een taxipas. Door de keuring te ondergaan en aan alle vereisten te voldoen, kun je veilig en verantwoord aan de slag in de taxibranche. Je kunt je aanmelden bij scoobz om je taxipas te halen. Wij helpen je met praktijk en theorie lessen.