Alles wat je moet weten over het Examen Voertuigbeheersing (AVB)

Het Examen Voertuigbeheersing (AVB) is een cruciale stap voor aspirant motorrijders om hun vaardigheden op de weg te bewijzen. Dit examen omvat verschillende bijzondere verrichtingen die motorrijders moeten beheersen voordat ze veilig aan het verkeer kunnen deelnemen.

Bijzondere Verrichtingen

Het examen omvat verschillende clusters van bijzondere verrichtingen, waarvan sommige verplicht zijn en andere naar keuze kunnen worden uitgevoerd. Enkele voorbeelden zijn:

– Lopend achteruit parkeren
– Langzame slalom
– Denkbeeldige acht
– Halve draai
– Stapvoets rijden
– Wegrijden uit (parkeer)vak
– Uitwijkoefening
– Snelle slalom
– Vertragingsoefening
– Noodstop
– Precisiestop
– Stopproef

Uitvoerings- en Slagingscriteria

Om te slagen moeten motorrijders vijf bijzondere verrichtingen succesvol uitvoeren. De examinator kiest zeven verrichtingen uit een totaal van twaalf, waarbij minstens één verplichte verrichting per cluster moet worden uitgevoerd.

Belangrijke Aspecten

Tijdens het examen wordt gelet op verschillende aspecten van voertuigbeheersing, waaronder:

– Juiste bediening van de motorfiets, inclusief gas, remmen en koppeling.
– Correct stuurgedrag, waarbij de motorrijder de juiste technieken toepast, zoals de ’tegenleun’-techniek.
– Het behouden van balans, essentieel voor veilig manoeuvreren.

Productieve Manoeuvres voor Aanvullende Examens

Voor aanvullende examens, zoals A2 en A-aanvullend, worden ook productieve manoeuvres getoetst tijdens de examenrit. Deze omvatten onder andere de omkeeropdracht, parkeeropdracht, wegrijden uit (parkeer)vak, stapvoets rijden en zelfstandig route rijden.

Conclusie

Het Examen Voertuigbeheersing is een cruciaal onderdeel van het verkrijgen van een motorrijbewijs. Het beoordeelt de basisvaardigheden die nodig zijn om veilig en zelfverzekerd aan het verkeer deel te nemen. Door het beheersen van bijzondere verrichtingen en het tonen van voertuigbeheersing kunnen aspirant motorrijders hun weg naar een succesvol rijbewijs banen. Volg je motorrijlessen bij ons zodat ook jij in één keer kunt slagen voor je Examen Voertuigbeheersing (AVB)